İletişim Hattı +90 (342) 862 11 26
Tarihi ve Turistik Yerler


 

 

TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

İslahiye Gaziantep ilinin en eski yerleşim alanlarından olup, tarihi ve turistik açıdan oldukça zengindir.

      1.Yesemek

            İslahiye’de bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi Ortadoğu’nun en büyük  ve tek açık hava müzesine sahip olma özelliği ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir etmektedir.  Yesemek ilk defa 1890 yılında keşfedilmiştir. Yesemek açık hava müzesinde 500 det değişik boyutlarda yontu ve heykel taslağı mevcuttur. Bunlar sfenksler,aslanlar,dağ tanrıları,savaş arabaları,karışık yaratıklar ve çeşitli mimari parçalardan oluşan çok zengin bir koleksiyon oluşturmaktadır. Uzaklığı ilçe merkezine 23 km olup yolu asfalttır.

 2.Tilmenhöyük

             İlçenin 5 km. doğusundadır.20 m yüksekliğinde bölgenin en büyük höyüklerindendir. Araştırmacılar burada İ.Ö.3.binin son çeyreğinde büyük bir kent bulunduğunu ortaya çıkarmışlardır. Kent iç ve dış kaleden oluşmakta olup duvarlar sandık duvar tekniğinde ve büyük düzgün kesme taşlardandır.

 3.Zincirli(Samal)

            İlçenin 10 km doğusunda Zincirli köyünde bulunan bir höyüktür. Yörede 19.y.y.sonunda yapılan arkeolojik kazılarda mimarlık alanında önemli kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Höyük Genç Hitit veya Neo Hitit döneminin küçük krallıklarından birinin başkenti olması ve bulunan Arabî yazıtları açısından önemlidir.

4.Cıncıklı Eserleri  

         Boğaziçi Beldesinde Roma imparatorluğu döneminden kalan eserler olup, burada çeşitli boylarda cam,seramik ve renkli taşlarla işlenmiş figürler mevcuttur. Ancak burası halen Kültür Bakanlığınca SİT alanı olarak belirlenmediği için eserler yapılacak arkeolojik kazıları beklemektedir

5.Yılan Kalesi

            İslahiye Çerçili köyü civarında bulunan bir kale olup kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

6.Örtülü Harabeleri

Örtülü köyü civarında bulunan ve Hititler zamanından kalan bu harabeler vatandaşlarca yağma edilmiş ve halen bir sütunu kalmış,olup,Örtülü Köyü muhtarlığınca koruma altına alınmıştır.

 

7-Yayla Turizmi

            İlçe yayla turizmi yönünden de zengin olup turizm bakanlığınca onanmış olan yaylalarının başında Amanosların uzantısı olan Huzurlu ve Karagöz yaylaları gelmektedir. Yine Amanos dağları üzerinde eski Gaziantep-Adana karayolu üzerindeki Alman pınarı, Türkbahçe ve Hanağzı köylerinin batısında Gözlen Geç yaylası, Çerçili, Kabaklar köylerinin batısında ve yine Amanoslar dağlarındaki Meydan yaylası, Koçcağız köyünde bulunan tortusuz ve kaliteli fenk suyunun kaynağı ve çevresi, özellikle yaz aylarında yaylalar çevre il ve ilçelerden gelenlerce dolup taşmaktadır. Huzur Yaylasının turizme açılması için alt yapı çalışmaları devam etmekte olup hali hazır planlar hazırlanmış olup, 1/25.000 mastır çevre planı 1/5.000 nazım imar planı 1/1.000 uygulama imar planlarının ihalesi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.

 Bunlara ilave olarak Tahta Köprü Barajı civarı İslahiye,Kilis ve Hataylı vatandaşlarımızın en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır

 

 

 

 

 

 

İslahiye Menü

İslahiye Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç